Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Celem konkursu było przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa drobiowego wraz z wykorzystaniem jego podrobów, a dodatkowo także produktów regionalnych i sezonowych we współczesnej aranżacji dań. Bohaterem talerza było mięso indycze. Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Czas przygotowania dania wynosił 1 godzinę. Zespół przygotowywał 6 porcji.
Zespół naszej szkoły w składzie: Zuzanna Żyniewicz i Urszula Mościńska przygotował danie: Pierś z indyka z sous vide w sosie miętowym w towarzystwie sera wiżajńskiego w maku z wiosennymi bratkami oraz prażona kasza gryczana w karmelizowanej szalotce.
Konkursowi towarzyszyła przyjazna atmosfera stworzona przez zespół jurorów. Jurorami byli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Giancarlo Russo, Katarzyna Oponowicz. Konkurs prowadził Marcin Budynek.
Uczennice zdobyły pierwsze miejsce w tym konkursie. Warto było powalczyć. Opiekunem zwycięskiego zespołu była Lucyna Poczobut. Zdobyte pierwsze miejsce w tak ważnym konkursie, to dobre rozpoczęcie wakacji i zachęta na nowy rok szkolny 2019/2020.
Gratulacje!