Uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach mieli okazję wziąć udział w programie szkoleniowym z udziałem samego Marcina Budynka. Było to ważne wydarzenie dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Wybieram wieprzowinę – program informacyjno-szkoleniowy z zakresu jakości mięsa wieprzowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych.

Pomysłodawcą, i koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso”. Związek we współpracy z organami oświatowymi popiera rozwój kształcenia zawodowego.

Program merytorycznie wspierany jest przez Akademie Kulinarną Marcina Budynka - która została założona przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Prowadził oraz występował w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , radia Zet i RMF FM. Aktualnie właściciel oraz szef kuchni w Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek w Augustowie, dawniej wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni. Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. " Kreator Smaku", ”Złota Patelnia”, ”Dania Wigilijne”. Współautor wielu książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”. Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.