Okres nauki: 3 lata
Dlaczego warto wybrać ten zawód?
Kucharz to zawód idealny dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne. To pewny i dobrze płatny zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy.
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód kucharza powinny wybrać osoby, które są:
- zainteresowane sztuką kulinarną,
- kreatywne i operatywne w działaniu,
- zainteresowane odkrywaniem nowych smaków,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- lubią pracować w zespole,
- zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą.
Czego uczy się kucharz?
W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
- przygotowania różnorodnych dań, deserów i napojów,
- stosowania nowoczesnych technik i metod produkcji potraw,
- komponowania nowych potraw,
- oceny jakości surowców spożywczych,
- układania menu imprez okolicznościowych,
- planowania i organizacji produkcji gastronomicznej,
- bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych.
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie kucharz?
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
I co dalej…?
Kucharz może podejmować pracę w:
- restauracjach i hotelach,
- stołówkach, barach szybkiej obsługi, punktach gastronomicznych,
- sanatoriach, domach wczasowych,
- na statkach i wycieczkowcach
- firmach cateringowych,
- prowadzić własną działalność gospodarczą.