W roku szkolnym 2024/2025 ośmiu stypendystów Podlaskiego programu wsparcia stypendialnego uczniów szkół i placówek systemu oświaty prowadzących kształcenie zawodowe przygotowało innowacyjne rozwiązanie w kategorii edukacja. Przygotowali projekt innowacyjnej aplikacji "nie marnuJEMY", której głównym celem jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Kluczowe przyczyny tego zjawiska to brak kontroli nad domowymi zapasami, nieprzemyślane zakupy, niewykorzystywanie resztek oraz trudności z dostępem do lokalnych dostawców.

Zespół projektowy „Lokalsi bez resztek” to młodzież klas od 2 do 5 technikum o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych: Gabriela Grajżul, Natalia Kalinowska, Kinga Leśniewska, Joanna Nalbach, Szymon Osewski, Filip Piekarec, Martyna Poulakowska, Wiktoria Truchan. Uczniowie dostrzegli problem marnowania żywności, dlatego postanowili wskazać jak ważny jest to temat, który nie tylko łączy troskę o środowisko, ekonomię ale także etykę.

Opiekunem grupy jest Katarzyna Barszczewska